Wat doet een omvormer?

Wat is een omvormer?

Wanneer u zonnepanelen aanschaft is het ook nodig een omvormer aan te schaffen. Wat is een omvormer en wat doet hij? De spanning die uw zonnepanelen oplevert is meestal niet direct geschikt voor gebruik. Om deze reden worden uw zonnepanelen vaak gekoppeld aan het lichtnet. Dit lichtnet levert een constante wisselspanning van 230 volt. U wilt namelijk niet dat de verschillen in zonlicht op een dag effect hebben op de aangesloten apparatuur.

De verschillen tussen omvormers

Er zijn verschillende type omvormers. Omvormers kosten minder dan 10% van de totale systeemkosten bij het kopen van zonnepanelen, maar beheren 100% van de energieproductie. De keuze is daarom erg belangrijk. De keuze stem je af op het verwachte vermogen. Een omvormer heeft een beperkt bereik waarbinnen de ingangsspanning en ingangsvermogen moeten vallen. Voor elke hoeveelheid zonnepanelen moet dus een omvormer worden gevonden. Daarnaast hebben alle merken zonnepanelen hun eigen specificaties. Om deze reden is het verstandig om de zonnepanelen en de omvormer van hetzelfde merk te komen.

Het monitoren van uw zonnepanelen

Naast het omzetten van energie heeft de omvormer nog een functie: het monitoren van uw zonnepanelen. De omvormer kan uitgelezen worden, waardoor u inzicht heeft in de energie die uw zonnepanelen levert. Dit kan via:

  • Wifi. De omvormer maakt verbinding via uw wifi netwerk. Via een website of app zit u dan uw prestaties.
  • Ethernet. De omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel. Via een website of een app kunt u dan uw prestaties inzien.
  • Bluetooth. Via een programma leest u op uw computer de omvormer uit. Soms is deze optie niet krachtig genoeg waardoor er storingen ontstaan.
  • USB. Een aantal omvormers kunnen worden uitgelezen via USB. Het nadeel is dat u het alleen bij de omvormer kunt uitlezen.
  • Ingebouwde webserver. Dit kan alleen bij de nieuwste omvormers. U kunt dan vanuit uw eigen netwerk verbinding maken met de omvormer en zo de prestaties inzien.

Vond u dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *